De webshop voor Stichting Hondencentrum Otiz

Voor dieren

Een ideaal alternatief voor chemische middelen en zeker preventief om de gezondheid van je dier te ondersteunen.

GEBRUIK ALLEEN PURE OLIËN > er zijn zoveel nepperds die schadelijk zijn!

 

Essentiële olie wordt vaak ingezet bij honden en zeker bij paarden. De Balance kan een paard ontspannen voor dat er iets spannends gebeurd. De Terrashield kan insecten afweren bij een boswandeling.

Voor katten is het iets meer opletten, ze zijn gevoelig voor sterke geuren, hieronder een lijstje. Katten missen het enzym glucuronidase en kunnen daarom fenolische verbindingen in etherische oliën niet afbreken. Denk nou niet dat je geen oliën voor katten in kan zetten want dat is dus echt niet waar!

Geef ze simpelweg altijd de kans om de ruimte met een verdamper te verlaten en geef nooit zomaar iets inwendig.

Men kan honden beter masseren met olie dan bij katten, omdat ze het met wassen op zouden kunnen likken. Bij sommige oliën kan insmeren prima, vraag even om advies.

 

Laat dieren altijd eerst snuffelen!

Met de dop op het flesje, zodat het niet te heftig is. Zo ontdek je of ze een olie kunnen waarderen of niet, ze kunnen heel goed zelf kiezen.

 

Waar moet je op letten?!

Yes, oliën zijn veilig voor huisdieren, MITS je oplet wat je gebruikt en hoe. Oliën als Copaiba, Frankincense, Lavendel en Kamille zijn mild en super voor onze viervoeters.

 

Wanneer je essentiële oliën verdampt in de buurt van huisdieren, zijn er een aantal punten om op te letten, om het veilig te gebruiken:

- Gebruik alleen PURE merken essentiële olie van goede kwaliteit!

- Zorg ervoor dat de dieren de ruimte kunnen verlaten, zet de verdamper niet te dicht bij een slaapplek.

- Zorg ervoor dat ze niet in de verdamper kunnen en de verdamper niet om kunnen stoten. Ze mogen het water niet oplikken.

- Druppel maar max 3 druppels van 1 soort olie in een verdamper, is genoeg.

- Pas op met Teatree en hete oliën zoals kruidnagel, kaneel, oregano, tijm en lemongrass.

- Gebruik olie niet in neus, oren, ogen etc.

- Verdun verdun verdun

- Verdun extra voor kleinere dieren (vogel, cavia, konijn)

- Net zoals bij ons zijn de citrus oliën voor dieren ook fototoxisch, dat betekend dat je ze niet moet opsmeren voor men in de zon gaat (24u)

- Gebruik bij katten en kleine dieren de verdamper. Insmeren/innemen is vaak onnodig. Doe dat alleen op advies (bv Frankincense/Copaiba zijn safe)

 

Poetsen met essentiële olie is over het algemeen veiliger met de oliën dan algemeen gebruikte (chemische) middelen. Er is ook een speciale reiniger, de On guard reiniger, te vinden tussen de sprays in de shop.


Voor katten

veilig

Lavendel

Roomse Kamille

Rose

Frankincense

Helichrysum

Blue Tansy

Balsam Fir
Lemongrass
Cedarwood

Clary sage
Cardamom

Copaiba
Sandalwood
Geranium
Myrrh
Spikenard

Juniper berry
Terrashield
Balance

Serenity

Vetiver

Console

Calmer

Stronger

Steady

alle kids oliën (zijn verdund)

Zengest (verdunnen)

Verdampen is altijd de veiligste methode.

Mocht je per se willen insmeren, altijd flink verdunnen voor een kat:

1 druppel eo met 5-15 ml olie.

Gebruik niet teveel oliën tegelijk.

 

Liever vermijden bij katten:

Berk, teatree, pepermunt, spearmint eucalyptus en wintergreen.

 

Goed verdunnen of vermijden:

kaneel, kruidnagel, oregano, tijm.

 

Blends hiervan verdampen is vaak wel safe. De kids rollers zijn altijd ok.

Voor honden

Toppers voor honden zijn bv Copaiba, Frankincense en Helichrysum.

Er zijn verschillende oliën uit de kids collectie die fijn zijn voor honden, zoals de 'thinker' die focus bij training bevordert.

 

Liever vermijden bij honden:

Berk, Teatree en Wintergreen.

ipv Teatree kan men Arborvitea gebruiken.

 

Verdun altijd iedere olie bij

topisch gebruik!

 

Wees voorzichtig met hete oliën zoals: Oregano, Cassia, Kaneel, Rosemarijn, Kruidnagel en Tijm.

Muntsoorten kunnen ook bij sommige dieren wat irriteren op de huid.

 

Laat je dier zelf kiezen!


Kleine huisdieren

Met kleinere dieren zoals vogels, knaagdieren en konijnen is het beter om olie te verdampen dan om op te smeren. Wil je toch smeren zorg dan voor verdunning (0,5 tot 1%) en let op dat ze het niet opeten/likken. Gebruik milde oliën zoals Lavendel, Roomse Kamille, Frankincense, Copaiba en Rose.

Of neem kant en klare mengsels zoals Console, Calmer en Stronger, alleen voor de geur. Laat ze aan het flesje ruiken of doe iets op een doekje en leg dit in de buurt van de kooi. Kijk altijd even wat ze van een geur vinden!

Men mag de Zengest en Air bij konijnen verdampen om bepaalde gebieden te ondersteunen. Eigenlijk zijn er heel veel opties dus!

 

Terrarium

Reptielen als schildpadden en hagedissen kunnen zeker baat hebben bij essentiële oliën. Let op met kleine dieren.

Men kan bijvoorbeeld oliën inzetten bij de waterverneveling (1 druppel eo op 30ml water) en zeker bij het schoonmaken van het terrarium! Voor reinigen gebruikt men Tea Tree of oregano.

Verder kan men gebruik maken van Copaiba, Oregano, Frankincense, Rosemary, Citrus olie, Lavender, Roman Chamomile, Helichrysum etc.

Gebruik deze bv in een diffuser in de buurt.

Let op met dennenolie zoals Siberian fir, Douglas fir en mengsels hiervan.

 

Deze oliën zijn ook prima voor slangen. Slangen doen het best goed met essentiële olie. Het verdampen in de buurt van het terrarium is eigenlijk altijd oké, mits je pure oliën (zoals doterra) gebruikt en niet teveel in je diffuser doet (2 á 3 druppels en geen heel flesje). Voor huidproblemen zijn verdunde frankincense of copaiba ook prima om op te smeren.

 

Amfibieën zijn wat gevoeliger. Gebruik bij besproeien slechts 1 druppel eo op 1 liter water. Frankincense en Copaiba zijn prima, tevens Kamille en Helichrysum. Gebruik liever geen hete oliën (hoogstens met reinigen).

 

                     Paarden

Paarden zijn dol op essentiële olie!

Men kan vaak goed aan ze zien of ze een olie prettig vinden of niet. We gebruiken bij paarden de oliën vaak topisch, insmeren dus. Dit kan bijvoorbeeld de spijsvertering of spieren ondersteunen.

Verdun oliën voor insmeren altijd in een draagolie. Smeer niets in als de vacht nat is en doe niets onder het zadel voor rijden.

Bij huidirritatie: draagolie erover smeren om het verder te verdunnen. Gebruik liever geen hete olie of verdun het goed. Ben extra voorzichtig als een dier zwanger is etc.

 

Veilig zijn oa: Zengest, Copaiba, Frankincense, Kamille, Cypress Terrashield en Lavendel. Het is vaak handig om eerst een analyse te doen!

* koop voor inkoopsprijs en spaar evt voor nog meer korting


Sets voor dieren

Om het kiezen wat makkelijker te maken heb ik sets samengesteld die passen bij specifieke huisdieren. Te vinden in de webshop onder essentiële olie.

 

Voor de kat heb ik Spikenard en Anchor genomen. Spikenard is familie van valeriaan en dus vaak favoriet bij onze katten. Ook is deze fijn en safe om op de huid te gebruiken. Anchor is alleen om te verdampen. Het aroma helpt onze dieren te aarden en (zelf)vertrouwen te bevorderen. Dit geeft rust.


Voor de hond neem ik natuurlijk Copaiba, die kan niet missen! Een wonderolie voor een scala aan klachten. Verder kunnen Cedarwood en Balance helpen tot rust te komen. Gebruik het aroma in de mand of in een verdamper. Cedarwood is ook nog eens fijn voor de huid, en tegen insecten!


Set 'paard' bevat 3 items

Paarden houden veel vast in hun buik. Daarom is Zengest, de spijsverteringsblend, echt een aanrader! Smeer het in of geef het volgens instructies inwendig. Ook de Wild Orange is geschikt voor inwendig gebruik, maar de geur is ook gewoon heerlijk opliftend.

Terrashield is de olie die vervelend ongedierte zoals muggen op afstand houdt. Smeer of spray deze olie in de manen en de staart.