Allergieën en intolerantie bij dieren
Bij allergieën reageert het lichaam overmatig op iets volkomen normaals in huis, of op voedsel. Dit geeft aanzienlijke hoeveelheden histamine-afgifte, wat de jeuk veroorzaakt.
Zodra ze beginnen te jeuken, beginnen zaken als secundaire infectie (meestal gist, evenals bacteriën) zich te verspreiden, beginnend op de voeten en rond de mond.
Maar wat is het alternatief?
Gelukkig zijn er ontzettend veel alternatieve middelen/therapieën in te zetten bij bv een allergie. Het is natuurlijk handig om eerst de oorzaak op te zoeken, zodat je die misschien gewoon kan vermijden.
Het begint altijd bij voeding. Bij een voedingsintolerantie is het een kwestie van goede voeding vinden voor jouw dier. Een intolerantie is namelijk een overgevoeligheid, meestal voor een eiwitsoort. Een intolerantie kan langzaam opkomen, terwijl een allergie plots een reactie kan geven (hoeft overigens niet plots te zijn).
Daarom doe ik ook graag eerst een analyse. We kunnen dan zien of er onderliggende problemen zijn zoals een hoge toxische belasting of een disbalans van microbacteriën in de darmen.
Voeding kan ook bij een allergie ontzettend veel doen! Het duurt lang voor een dier gewend is aan nieuwe voeding, dus blijf er een tijd bij. We kunnen samen kijken welke voeding geschikt is voor jouw huisdier. Geef dan ook geen andere snacks.
Oplossingen
Ik heb hierbij een lijst met tips. Dit zijn geen onmiddellijke oplossingen maar we kunnen echt ontzettend veel bereiken door de weerstand op te krikken. Sowieso duurt een allergie cyclus 60 dagen dus ben consequent en hou vol!
- Geef goede supplementen zoals Omega 3's, 500mg per 5 kg lichaamsgewicht voor honden (men kan de doTERRA IQ-mega, halve theelepel per dag gebruiken). Voor paarden geef je liever lijnzaadolie.
Vitaminen en antioxidanten kunnen ook veel doen! Dit versterkt het immuunsysteem juist. Voor mensen met bv hooikoorts kan dit al voldoende zijn (neem de LLV basissupplementen)
- Geef spijsverteringsenzymen bij elke maaltijd (Terrazyme, halve capsule per 10kg lichaamsgewicht voor honden, openen en over het voer strooien). Darmgezondheid versterkt weerstand!
- Leverondersteuning zoals melkdistel supplement (bv zendocrine).
- Geef probiotica.
- Geef appelazijn door het voer, ¼ theelepel per 5kg lichaamsgewicht of gebruik 100% biologisch aloë vera sap.
- On Guard essentiële olie kan de weerstand boosten.
Er zijn kruiden die ontzettend goed kunnen ondersteunen (zoals 'Puur' pollen). Ook kan men met oliën veel bereiken, bijvoorbeeld in de verdamper. Maar ook desensibiliseren is een optie, dat kan met behulp van een bioresonantie/frequentie therapie apparaat.
Ondersteuning bij een allergie:
Geef honden elke 8-24 uur 1 druppel van ieder Citroen, Lavendel, Frankincense, Copaiba en Pepermunt. Ofwel gemengd met voedsel (als hij het wil eten) of in een capsule. Begin met eenmaal per 24 uur, en als er na een week geen verbetering is, verhoog dan naar elke 12 uur.
Voor mensen zijn er de Tri-ease capsules. Deze zijn ook eventueel aan uw hond <10kg te geven als deze makkelijk capsules inneemt.
Oorzaken
Vermijd chemische middelen om mee te wassen en poetsen, chemische shampoo of zeep en vermijd die doekjes voor de droger. Dit zijn grote veroorzakers van allergieën.
Het immuunsysteem begint in de darmen!
Een allergie is een overreactie van het immuunsysteem. En wel 75-80% van de weerstand komt vanuit de darmen. Zorg dus voor gezonde darmen met omega's, enzymen en probiotica.
Allergieën voor vlooien of andere insecten.
Gebruik preventief essentiële olie om ervoor te zorgen dat de kriebelbeestjes op afstand blijven. Er zijn veel goede oliën die hartstikke goed ondersteunen, zonder chemicaliën. Bijvoorbeeld Geranium, Tumeric, Arborvitae of Cedarwood (maak een mix in draagolie). Dit moet je vaker aanbrengen dan pesticiden zoals frontline en advantix, bijvoorbeeld om de dag of twee keer per week, of als je heel veel last van teken hebt misschien wel iedere dag voor het wandelen. Maar daar tegenover draagt het niet bij aan de toxische belasting en zijn er geen bijwerkingen.
Bij overmatig aan de poten likken.
Men kan 's avonds de poot weken (scheutje Appelazijn in flink wat lauwwarm water). Dit doodt ook eventuele gisten. Je kunt ook een druppel Romeinse kamille of lavendel olie toevoegen aan deze mix!
Bij grasallergieën of boomallergieën:
Als het dier van buitenaf binnenkomt, veeg hem dan af met een katoenen doek gedrenkt in 500ml water met 1-2 druppels Lavendel en Frankincense olie erin. Vooral poten en kop, om eventueel stuifmeel te verwijderen (niet nodig als er sneeuw is of het vriest).
In huis hebben
Hou Lavendel altijd bij de hand mocht er eens een plotse allergische reactie voorkomen. Pure lavendelolie doet direct iets, verdun met draagolie zoals kokosolie voor je huisdier (ongeveer drupje lavendel op een eetlepel draagolie) en smeer het ter plekke op.
Lavendel mag bij acute reactie inwendig genomen worden (gebruik niet zomaar een merkje van de drogist!!).
Voor de luchtwegen kan men uiteraard ook essentiële olie verdampen.
Roomse kamille is super voor huiduitslag, vooral rode uitslag, en heerlijk voor de vacht. Dus druppel deze simpelweg in de shampoo!
Juniper Berry is niet alleen fijn voor de lever maar is ook fijn voor huiduitslag. Vooral chronische huidproblemen waar andere oliën geen invloed op lijken te hebben, kan deze topper uitkomst bieden.
Melisse is een prijzige, maar vaak is dit de game-changer bij lastige gevallen! Mag op de huid aangebracht worden maar vooral katten vinden het ook fijn in de verdamper.
Tumeric is ook super voor de huid, mag ook ingenomen worden. Sterke antioxidanten, goed voor de lever en verlicht insectbeten mocht dat de oorzaak van de allergie zijn.
Copaiba voor het immuunsysteem, luchtwegen en de geur is lekker aardend en ontspannend. Mocht je dier niet goed slapen kan deze fijn zijn.
Maak jouw eigen website met JouwWeb