Jij en je huisdier in balans

Allergieën en intolerantie

Bij allergieën reageert het lichaam overmatig op iets volkomen normaals in huis, of op voedsel. Dit geeft aanzienlijke hoeveelheden histamine-afgifte, wat de jeuk veroorzaakt.

Zodra ze beginnen te jeuken, beginnen zaken als secundaire infectie (meestal gist, evenals bacteriën) zich te verspreiden, beginnend op de voeten en rond de mond.

 

Hierbij worden nogal eens corticosteroïden ingezet bij onze huisdieren, soms ook bij ons. Vooral bij jeukklachten waar we niet direct een oorzaak voor vinden. Deze middelen onderdrukken het immuunsysteem. Maar wat dan?
 
Het probleem wordt er niet mee opgelost, het onderdrukt gewoon de klachten. En zeker op lange termijn, hebben deze medicijnen nogal wat bijwerkingen..
 

Maar wat is het alternatief?

Gelukkig zijn er ontzettend veel alternatieve middelen/therapieën in te zetten bij bv een allergie. Het is natuurlijk handig om eerst de oorzaak op te zoeken, zodat je die misschien gewoon kan vermijden.

 

Het begint altijd bij voeding. Bij een voedingsintolerantie is het een kwestie van goede voeding vinden voor jouw dier. Een intolerantie is namelijk een overgevoeligheid, meestal voor een eiwitsoort. Een intolerantie kan langzaam opkomen, terwijl een allergie plots een reactie kan geven.

 

Daarom doe ik ook graag eerst een analyse. We kunnen dan zien of er onderliggende problemen zijn zoals een hoge toxische belasting of een disbalans van microbacteriën in de darmen.

 

Voeding kan ook bij een allergie ontzettend veel doen! Het duurt lang voor een dier gewend is aan nieuwe voeding, dus blijf er een tijd bij. We kunnen samen kijken welke voeding geschikt is voor jouw huisdier. Geef dan ook geen andere snacks.

 

Oplossingen

Ik heb hierbij een lijst met tips. Dit zijn geen onmiddellijke oplossingen maar we kunnen echt ontzettend veel bereiken door de weerstand op te krikken.

 

- Geef goede supplementen zoals Omega 3's (men kan de doTERRA IQ-mega gebruiken). Vitaminen en antioxidanten kunnen ook veel doen! Dit versterkt het immuunsysteem juist. Voor mensen met bv hooikoorts kan dit al voldoende zijn (LLV basissupplementen)
- Geef spijsverteringsenzymen bij elke maaltijd (Terrazyme, 1 capsule openen en over het voer strooien). Darmgezondheid versterkt weerstand!
- Geef probiotica.
- Geef appelazijn door het voer, ¼ theelepel per 5kg lichaamsgewicht of gebruik 100% biologisch aloë vera sap.

 

Er zijn kruiden die ontzettend goed kunnen ondersteunen (zoals 'Puur' pollen). Ook kan men met oliën veel bereiken, bijvoorbeeld in de verdamper of met mijn Sneasy spray. Maar ook desensibiliseren is een optie, dat kan met behulp van bioresonantie/frequentie therapie.

 

Ondersteuning bij een allergie:

Geef honden elke 8-24 uur 1 druppel van ieder Citroen, Lavendel, Frankincense, Copaiba en Pepermunt. Ofwel gemengd met voedsel (als hij het wil eten) of in een capsule. Begin met eenmaal per 24 uur, en als er na een week geen verbetering is, verhoog dan naar elke 12 uur.

Voor mensen zijn er de Tri-ease capsules. Deze zijn ook eventueel aan uw hond <10kg  te geven als deze makkelijk capsules inneemt.

 

Vermijd chemische middelen om mee te wassen en poetsen, chemische shampoo of zeep en vermijd die doekjes voor de droger. Dit zijn grote veroorzakers van allergieën.

 

Bij overmatig aan de poten likken.

Men kan 's avonds de poot weken (1/4 kopje Appelazijn per 5 liter warm water). Dit doodt ook eventuele gisten. Je kunt ook een druppel Romeinse kamille of lavendel olie toevoegen aan deze mix!

 

Bij grasallergieën of boomallergieën:

Als het dier van buitenaf binnenkomt, veeg hem dan af met een katoenen doek gedrenkt in 500ml water met 1-2 druppels Lavendel en Frankincense olie erin. Vooral poten en kop, om eventueel stuifmeel te verwijderen (niet nodig als er sneeuw is of het vriest).

 

In huis hebben

Hou Lavendel altijd bij de hand mocht er eens een plotse allergische reactie voorkomen. Pure lavendelolie helpt direct, verdun met draagolie zoals kokosolie voor je huisdier (ongeveer drupje lavendel op een eetlepel draagolie) en smeer het ter plekke op.