Autisme, honden en natuurlijke producten voor mens & dier.

Valse hoop

Gepubliceerd op 8 september 2021 om 20:38

Valse hoop is een nare benadering. Ik had het eerder al over het placebo effect. Hoop is cruciaal in het genezingsproces. Mensen worden alleen beter als ze denken dat ze beter kunnen worden. Dat maakt andere hormonen aan, en geeft het lichaam de drive om te gaan genezen.

 

Wanneer een dokter aangeeft dat er geen hulp voor ze is, dan gaat het nocebo effect in. De mensen geven het op, en zullen eerder achteruit gaan en misschien wel sterven.

Niet omdat de dokter dat wil, natuurlijk niet. Maar omdat de dokter geen valse hoop wou geven. Is dat dan niet jammer?

 

Iedereen heeft het potentieel om beter te worden. Er zijn altijd gevallen die de kansen overstijgen. Het is zelfs gebleken dat mensen eerder beter worden als je een voorbeeld kan benoemen van iemand die dezelfde hopeloze ziekte overwonnen heeft.

 

En al was het niet zo, dan nog mag iedereen liefdevol opgevangen worden in een omgeving van hoop. Meer kan een mens toch niet wensen?

 

We weten allemaal hoeveel effect onze mentale toestand heeft. Wanneer we ontspannen worden letterlijk onze krampen minder. In meditatie staat kunnen we door vuur lopen en een ijsbad nemen. Wij zijn zo krachtig!

 

Van de andere kant, wanneer we behandelingen nemen waar we niet achter staan, misschien omdat onze naasten dat graag willen, heeft dit vaak ongewenste effecten op ons. Doe vooral wat bij jou past, belicht alle kanten en zoek overal het lichtpuntje op!

 

Ik weet dat mijn methodes effect hebben, ik probeer tot de kern van het probleem te komen. Maar ik ben er tevens zeker van, dat een placebo van valse hoop beter zou zijn dan een nocebo.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.