Autisme, honden en natuurlijke producten voor mens & dier.

Herken jij angst bij je hond?

Gepubliceerd op 5 september 2022 om 12:33

Herken jij angst bij je hond? En wat doe je op dat moment?

Als je hond angstig in elkaar kruipt, zal je hem niet corrigeren toch? Waarom doen we dat dan wel als een hond gromt uit angst?

 

Angst heeft vele gezichten:
- miepen
- blaffen naar iets dat 'eng' is
- grommen of uithalen
- vluchten, in elkaar duiken of verstoppen

 

Of subtielere stresssignalen:
- tongelen (likken in de lucht)
- wegkijken (oogwit of helemaal wegwijken)
- gapen
- overdreven hijgen, het kan stoppen en weer beginnen
- houding, oren in de nek, staart tussen de benen
- natte pootjes van het zweet
- grote ogen, pupillen verwijd
- niet willen eten, ook geen snackkies
- binnen plassen
- haren rechtop staan bij de schouders
- bevriezen

 

Helaas is nog niet iedereen hier bewust van. Honden worden gecorrigeerd terwijl ze eigenlijk angstig zijn en ondersteuning nodig hebben.

Gelukkig zitten we in een tijd waar we steeds meer bewust worden van de subtiliteit van de wereld, en dus ook van onze dieren. Maar als we de kleine signalen missen, worden ze groter. Als we ze dan pas willen aanpakken, word het lastiger!

Daarnaast kunnen we een dier flink verpesten door het gebruik van anti's! En met anti's bedoelen we tegen de natuur inwerken, controleren. We willen gedrag afleren, terwijl gedrag een bepaalde oorzaak heeft. Als we dat afleren, gaan we tegen de natuur in en wordt de oorzaak niet aangepakt.

Neem nu een trilband tegen het blaffen. Het dier blaft omdat er iets engs is, als we dan een trilling aanzetten, weet het dier ZEKER dat er iets is om bang voor te zijn!

Of medicatie om onrust af te laten nemen. Het dier zal misschien rustiger zijn, maar de oorzaak is niet aangepakt. Het dier blijft gestrest.

 

We kunnen gelukkig rustgevende oliën inzetten. Essentiële oliën komen direct in het limbisch zenuwstelsel van ons en onze dieren, het kan dus direct een gemoedstoestand veranderen. Oliën als Cedarwood, Vetiver, Serenity, Copaiba (inwendig), Peace, Console of Calmer kunnen ondersteunen. Laat ze eerst het flesje (dicht) snuffelen om te zien welke ze fijn vinden. Ook de healy kan veel betekenen. Ik heb hier een webinar over gemaakt.

 

Ik heb pas geleerd dat mineralen en toxines ook veel doen op gebied van angst. Tekorten in mineralen (of teveel aan sodium) kan namelijk het zenuwstelsel ontregelen. Dus belangrijk is om naar voeding te kijken. In de basis is voeding met veel eiwit, medium vet en weinig koolhydraten geschikt voor dieren met spanning/angsten. Men kan rauw vlees geven, denk dan aan aanvullingen voor erbij. Zoete aardappel helpt bijvoorbeeld tryptofaan aanmaak, maar ook eieren kunnen een toevoeging zijn. 

Toxines komen niet alleen via voeding binnen, maar ook via de poetsmiddelen in huis, wasmiddel (wasverzachter!), shampoo of chemische middelen in de tuin. Kijk hiervoor mijn video over natuurlijk leven.

 

Daarnaast is het altijd belangrijk om je eigen stress en onrust aan te pakken! Alle dieren reageren op ons. Dieren zijn veel meer bezig met energie dan wij. Hun communicatie is minder praten, meer invoelen. Dus zorg dat je je zelf ook lekker voelt! Als je oplossingen voor je dier wilt, neem ze zelf ook!
Luister rustige muziek, gebruik rustgevende oliën, ga mediteren of neem yogales. Probeer prikkels te vermijden. Al deze dingen zijn ook voor het welzijn van jouw hond!!

 

Oren in de nek, pruilmondje (misschien een grommetje), poot teruggetrokken.

DEZE HOND IS BANG!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.