Autisme, honden en natuurlijke producten voor mens & dier.

ASS

Gepubliceerd op 7 mei 2022 om 20:51

Autisme wat betekend dat nou?

ASS staat voor autisme spectrum stoornis. Nou vind ik stoornis niet bepaald een leuk woord. Maargoed, het is wel iets waar ik 'last' van heb en wat mijn dagelijks leven beïnvloed.

 

Mijn zenuwstelsel is ieder uur van de dag in overdrive omdat ik prikkels niet kan verwerken, ik heb geen filtersysteem. Geen 'assistente' in mijn hoofd die alles wat binnenkomt in het juiste mapje doet. Daardoor is mijn reactievermogen soms wat traag en ga ik al snel automatisch dingen zeggen die ik uit mijn hoofd geleerd heb, zodat er geen awkward stilte valt en iemand denkt dat ik dom ben ofzo. Ik doe dus eigenlijk alsof ik sociaal ben, dat word 'masking' genoemd. En dat is doodvermoeiend.

 

Mijn brein werkt anders dan het brein van anderen. Dat is niet altijd slecht. Het kan ook zeer goed bepaalde info opslaan die ik interessant vind. Daarom weet ik zoveel van essentiële oliën. Het kan echter dat ik in een gesprek té veel informatie op iemand stort, die dat niet zo verwerkt als ik.

 

Het werkt dus twee kanten op. Dat maakt dat ik niet vaak begrepen word. Hierdoor heb ik in het verleden weinig sociale contacten behouden, dan is het minder ingewikkeld. In werksituaties word het me al snel teveel. Onduidelijke signalen van een baas, wisselende collega's en harde geluiden duwen op mijn zenuwstelsel. Ik raak in een fight-flight modus, altijd alert, zelfs snachts. Altijd anticiperen op wat komt, altijd klaar om een reactie te bedenken.

 

Na meerdere keren ontslagen en overspannen zijn, verwacht ik niet langer een 'normale' baan. Ik pas niet in het hokje dat daarbij hoort en dat moet ik ook niet willen. Ik heb een balans nodig tussen dingen die energie kosten en dingen die energie geven. En in de normale dag zijn er helaas méér dingen die energie kosten. Dat betekend niet dat ik niks doe, het maakt mijn ambitie alleen maar groter. Om dát werk te creëren dat mij wel energie geeft.

 

Soms kies ik ervoor om niet voor bepaalde voordelen of rechten te gaan, omdat me dat teveel van mijn gezondheid kost. Van een simpele afspraak heb ik mega veel verwerkingstijd nodig. Ik kan niet tussen de regels lezen, wat in deze maatschappij wel verwacht wordt. 

Eigenlijk mag dit wel veranderen. Eigenlijk mag de maatschappij wel meebewegen met mij. Dan moet ik erop uit, ervoor uitkomen dat ik autisme heb, en aan mensen uitleggen wat dat inhoudt. Ik zou graag anderen met ASS helpen, mensen die niet zoveel steun en geluk hebben als ik. Al is het maar door een voorbeeld te zijn, en door instanties steeds terug te geven dat het niet werkt zoals het nu gaat..

 

Mijn dieren zijn mijn grote steun. Het liefste neem ik mijn hond overal mee naartoe. Dat neemt wat van mijn focus op de omgeving weg, maar ook van de focus van de omgeving op mij. Het brengt mij rust en aarding.

Dieren zijn ook een super voorbeeld van het gewoon in het moment ZIJN. Ik hoop dat ik ook dit gevoel, van er gewoon mogen zijn, ooit kan overbrengen op anderen binnen het spectrum.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.