Autisme, honden en natuurlijke producten voor mens & dier.

Supplementen, wanneer hebben we dat nodig?

Gepubliceerd op 2 mei 2022 om 14:10

Waarom hebben we supplementen nodig?

Dat kan verschillende redenen hebben. Ten eerste zit er momenteel niet meer zoveel voedingstoffen in onze voeding als vroeger. De uitgeputte grond, pesticiden en het reizen zorgen ervoor dat onze voeding veel waardevolle stoffen kwijtraakt. Daarna koken we het ook nog eens, wat ook weer vitamines kapotmaakt. Er zijn maar enkele groenten die het goeddoen om te koken zoals wortel en bleekselderij. Paprika bijvoorbeeld, verliest alle waarde bij koken of bakken.

 

Vaak eten we eenzijdig, omdat we dat gewend zijn. We zijn gewend om rijst of aardappels te eten en weten vaak weinig van andere granen als amaranth, boekweit, gierst of zwarte rijst. Dit zijn allemaal bronnen van aminozuren(eiwit), mineralen, antioxidanten en vezels. Maar ook in groenten, noten en zaden kunnen we veel meer variëren!

 

Opname

Dan zijn er nog stofjes in voeding, die de opname van andere goede stoffen tegenhouden. Koffie bevat bijvoorbeeld wel antioxidanten, maar remt de opname van vitaminen en mineralen. Ook remt het de opname van vocht.

 

Bonen en andere peulvruchten bevatten veel nutriënten (voedingsstoffen), maar ook antinutriënten, stoffen die de opname van voedingsstoffen tegengaan. Koken gaat deze stoffen niet voldoende tegen, bonen moet je weken of kiemen. Neem gedroogde bonen of linzen en week deze een nachtje in ruim water (want bonen zetten uit). Neem geen peulvruchten uit blik.

 

Medicatie remt opname van voedingsstoffen. Bijvoorbeeld maagzuurremmers remmen de opname mineralen als fosfor en zink.

 

Hormonen sturen alles aan in je lichaam. En hormonen kunnen ontregelt worden door medicatie, door BpA (plastic), door hormoonverstorende stoffen in onze cosmetica. Gebruik daarom zoveel mogelijk natuurlijke producten.

 

Teveel?

Maar krijgen we dan geen teveel binnen met supplementen?

Dat kan bij sommige vitamines en mineralen voorkomen. Maar zal niet snel zijn met een multivitamine. Men kan bijvoorbeeld een overdosis vitamine A krijgen door veel leverworst te eten.

Het komt niet echt voor om een overdosis Vit D, K of E binnen te krijgen. Van mineralen kan dit wel, al komt het niet vaak voor. De meeste mineralen scheiden we dan weer uit via onze urine. Let op met innemen van pure mineralen in hoge concentratie voor lange tijd. Neem nooit meer dan aanbevolen op de verpakking.

Het beste is om supplementen uit wholefood voeding capsules te nemen. Zoals de speciale formule van doTERRA microplex, deze is dan ook ontworpen om met uw eigen voeding samen te werken. Om zo te voldoen aan de aanbevolen dagelijkse innames en deze niet te overschrijden.

Er zijn misschien andere supplementen met hogere doseringen, maar dit resulteert niet altijd in betere voordelen.

Zeer biologisch beschikbare bronnen van vitamines en mineralen, in precieze hoeveelheden, betekent minder risico op toxiciteit!

(Natuurlijk heeft medicatie overal invloed op)

 

Extra nodig

In sommige perioden zoals bij ziekte, spijsverteringsproblemen, of als onze lever hard moet werken, hebben we gewoon wat extra's nodig. Onderzoek specifiek wat jij nodig hebt. Als je echt meer nodig hebt, ga je dat niet redden met voeding alleen. Denk aan klachten als vermoeidheid, slecht slapen, spierkrampen (magnesium), blaasjes in de mond (zink), broze nagels of haren. Iedere verandering kan een teken zijn dat er iets mist.

 

Begin met basis supplementen als de LLV van doTERRA. Goedkope multi's zullen niks voor je doen. Maar goede supplementen als deze maken echt verschil in je energie en slaap!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.