Autisme, honden en natuurlijke producten voor mens & dier.

Autistisch gedrag

Gepubliceerd op 6 maart 2023 om 09:22

'Doe eens normaal.' Heb je vast wel eens te horen gekregen als kind. Of een andere afkeuring van bepaald gedrag.

 

Mij is iets nieuws ter oor gekomen: autistisch gedrag. Dat vind ik een raar begrip. Want wat is nou specifiek autistisch, dat andere mensen niet doen. Ik denk dat er geen 1 autistische gedraging bestaat. Andere kinderen doen ook herhaalde bewegingen, dat betekend niet dat ze autisme hebben. Andere mensen doen ook nagels bijten, dat is geen autisme. Andere meisjes hebben ook een obsessie over een bepaalde film of acteur. Dan zijn ze 'fan'. Wij zijn gewoon obsessed.. een 'speciale interesse' noemen ze dat. Nog zo'n vreemde uitspraak.

 

Maar, wat andere mensen als autistisch gedrag of 'raar' bestempelen, is eigenlijk zeer nuttig. En dat moeten we vooral niet afleren!

Het zorgt ervoor dat we even kunnen reguleren, als de wereld teveel is. Je ziet ook vaak bij kinderen het herhaaldelijk gedrag toenemen, als er iets spannends is. Het is voor een autistisch brein ontzettend moeilijk om tot rust te komen, als niet onmogelijk. Zou je het gedrag wegnemen, valt de regulatie helemaal weg.

 

Dus heb jij een kind dat bv herhaald gedrag vertoont, stimuleer het. En dat zal je misschien niet van de een op andere dag lukken. We zitten in een bepaald automatisme, en ook vinden we het vaak moeilijk als de aandacht van anderen opeens op ons terecht komt. Maar er zijn bijvoorbeeld ook kleine gedragingen die helpend kunnen zijn, zoemen ipv schreeuwen, misschien kun je meedoen, of misschien vinden ze dat helemaal niet prettig dat kan ook. Of neem altijd een stim-speeltje mee, een fidget toy.

 

Wat ik dus heel belangrijk vind is de hond, vraag ze eens om de hond te aaien. De hond is altijd hier en nu, alles is oké of je 'gek' doet of niet, dat boeit een hond niet. Wanneer iets spannend is, kijk ik naar Cody. Die grote oogjes en zijn rustige ZIJN, geven mij weer rust, en afleiding van wat er is.

 

Daarnaast is de Healy voor mij onmisbaar, de frequenties van 'Coherency' zijn zo rustgevend, dat ik er opeens heel suf bij kan zitten. Voor mij een teken dat ik al een tijdje over mijn grenzen heen banjer.

 

Kortom, laat iedereen zichzelf zijn. Dat is het mooiste dat je iemand kan geven.

 

Cody met de Healy

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.