Zenuwstelsel
Er is mij vaak verteld dat er niets te doen is aan klachten van zenuwen. Dat is dus simpelweg niet waar! In het alternatieve heb ik zo veel helpende dingen gevonden. Daarom deel ik ze graag.
Er zijn twee oliën die men inwendig mag geven voor klachten aan het zenuwstelsel. Soms werkt ene top voor je dier en de ander niet, soms worden ze beide gebruikt (vooral in begin). Dit zijn Copaiba en Frankincense, samen onder het voer.
Qua homeopathie is Hypericum hét middel voor het zenuwstelsel. Consulteer een homeopaat voor de juiste potentie.
Daarnaast kunnen bezoekjes van een osteopaat prettig zijn, ook voor secundaire klachten die kunnen optreden met zenuwproblemen.
Spasmen
Spasmen kunnen natuurlijk verschillende oorzaken hebben. We gaan hier even uit van een oorzaak in het zenuwstelsel. Consulteer altijd je dierenarts om te onderzoeken waar spasmen vandaan komen.
Voor spasmen zijn er hartstikke veel oliën die ondersteunen, terwijl de dierenarts er vaak niet zoveel mee kan. Onze hond Cody heeft een spierspasme omdat hij ziek is geweest als pup. Hij liep heel ongemakkelijk. Met Frankincense heb ik echt veel bereikt, daarnaast zijn we spieren op gaan bouwen en komt regelmatig een osteopaat. Je ziet bijna niets meer van het spasme!
Balance is een olie die direct topisch mag worden aangebracht. Dagelijks maar ook op het moment van een aanval. Balance kan worden gedruppeld op de ruggengraat, van de schedelaanzet tot de staartaanzet.
Copaiba kan dagelijks worden ingenomen, deze werkt in de hersenen zoals CBD, maar dan sterker.
Tumeric heeft ook antispasmatische eigenschappen en ondersteund de gewrichten. Ook bij darmspasmen. Het zou kunnen helpen bij verwarring door ouderdom. Kortom het is een fijne olie voor paarden!
HYPP
Hyperkalemische periodieke verlamming is een genetische spierziekte.
Oliën gaan de genetica van het paard natuurlijk niet veranderen maar kunnen wel ondersteuning bieden. Dieet en vermijden van triggers zijn uiterst belangrijk bij de behandeling.
HYPP heeft niet bij alle paarden hetzelfde effect. Veranderingen en intensieve training kunnen triggers zijn voor een aanval.
Paarden met HYPP zijn erg gevoelig voor veranderingen in het dieet, vooral die met inconsistente of fluctuerende kaliumspiegels. Het is bewezen dat stabiele kaliumspiegels succesvol zijn in het verminderen van klinische symptomen van HYPP.
Dieetaanpassingen:
- het vermijden van voeders met een hoog kaliumgehalte, zoals luzernehooi, brome-hooi, koolzaadolie, sojameel of -olie, en suikermelasse en bietmelasse, en deze te vervangen door timothee of Bermudagrashooi, granen zoals haver, maïs, tarwe en gerst en bietenpulp
-meerdere keren per dag voeren, met vaste regelmaat en vermijd snelle veranderingen.
- regelmatig toegang krijgen tot een grote paddock of erf. Vanwege het hoge watergehalte van weidegras is het onwaarschijnlijk dat een paard in korte tijd grote hoeveelheden kalium binnenkrijgt als het in de wei staat. Als het paard problemen ondervindt met zijn huidige dieet, wordt aanbevolen om een dieet te voeren dat tussen de 0,6% en 1,5% totale kaliumconcentraties bevat.
Tijdens een ernstige aanval van HYPP is spoedbehandeling door een dierenarts noodzakelijk. Voor langdurige therapie kunnen veel paarden worden beheerd door alleen lichaamsbeweging en dieetcontrole. Regelmatige lichaamsbeweging en toegang tot een grote paddock of weiland heeft de voorkeur boven de stal.
De meeste paarden verbeteren wanneer het kaliumgehalte in de voeding wordt verlaagd.
Wat oliën betreft, kan een regelmatige wekelijkse AromaTouch-sessie nuttig zijn, evenals 2-3 druppels marjolein en koriander in het voer.
EPM
EPM staat voor Protozoaire myelo-encefalitis. Het is een neurologische ziekte bij paarden die wordt veroorzaakt door een infectie met de protozoaire Sarcocystis Neurona (SN). SN infecteert paarden wanneer ze het organisme binnenkrijgen via besmet voer of water. Het werkt als een soort bacterie.
Het komt hier wat minder voor en het lijkt misschien een fatale diagnose. Maar er zijn heel veel oliën die antibacterieel werken en die de symptomen kunnen helpen verminderen, NAAST de veterinaire middelen. De combinatie is het effectiefste!
- Gebruik de middelen van de dierenarts.
- Gebruik langs de ruggengraat Balance, en dan een mix in draagolie van 4-6 druppels elk van oregano, tijm, basilicum, cypres, wintergreen, OnGuard, teatree, marjolein en pepermunt. Masseer dit in. Je kan ze ook om beurten doen en tijd geven om het in te laten trekken voor je de volgende pakt.
Nadat je elke olie hebt aangebracht, bied je aan om het paard de olie van je handen te laten likken. Dit kan dagelijks worden gedaan in acute gevallen of om de dag of wekelijks in chronische gevallen gedurende 5-10 dagen.
- Optioneel: voeg in het voer of lekkers 1 druppel oregano, 2 druppels pepermunt en 2 druppels OnGuard toe met wat appelmoes of lijnzaadolie.
Willen ze de oregano echt niet, laat deze dan weg.
Een ontgiftingsreactie is mogelijk, je kan nog wat meer verdunnen als het paard dit aangeeft.
- acupunctuur kan helpen.
- voeg aan de voeding toe: Vitamine E en goede omega 3 (lijnzaadolie bv)
Maak jouw eigen website met JouwWeb