Hormonen
Hormonen sturen alles in ons lichaam aan. Dit gaat niet alleen om hengstig zijn of voortplanting. Hormonen sturen namelijk ook het honger/verzadigingsgevoel, de stofwisseling, de insulineproductie, stresslevels, etc.
Koriander blijkt veel te doen rondom insuline aanmaak. Ik gebruik Koriander ook als tegenhanger van kurkuma. Als een dier door de toediening van kurkuma veel gaat drinken en plassen, kan men Koriander verdund opsmeren om deze hormonen weer in balans te brengen. Stoppen met kurkuma is dan ook een logische stap.
Venkel en Clary Sage zijn goede oliën voor paarden rondom voortplantingshormonen. Venkel is breed inzetbaar en steunt tegelijkertijd de spijsvertering en de melkafgifte mocht dat nodig zijn. Gebruik deze olie plaatselijk, of oraal. (begin met 2-5 druppels per 500kg tweemaal daags tot 5 druppels per 100 kg in ernstige gevallen).
Maar Geranium is ook geschikt en werkt gelijk als afweer voor insecten. Geranium hoeft niet verdund te worden en mag over de ruggenwervel gedruppeld. Of maak de hormonenspray uit het recept op deze pagina.
Veel bloemen hebben invloed op hormonen zoals Jasmijn, Magnolia en Roos.
Bijnieren
De bijnieren spelen hierbij een grote rol. Zo kan er bijnierinsufficiëntie ontstaan, wanneer de bijnier niet genoeg nodige hormonen produceert. Dit kan zich uiten in diarree, braken, verhoogde dorst, vaker plassen en ongepland gewichtsverlies. Ga uiteraard naar de dierenarts bij dit soort klachten! In acute gevallen kan een infuus nodig zijn.
Oliën die het bijnierproces ondersteunen zijn Copaiba, Frankincense, Black Spruce, Balance of Zendocrine. Spike of Romeinse kamille kan ook helpen.
Kies 2 van deze oliën en verdun 3-4 druppels van elk in 5 ml draagolie, breng dan 1-2 druppels van het mengsel dagelijks aan op de bijnieren.
Diabetes
Er is gelukkig veel onderzoek gedaan met betrekking tot diabetes en essentiële oliën! Volgens onderzoeken zijn de volgende het meest effectief: kaneel, rozemarijn, venkel basilicum, dille, melissa, helichrysum, grapefruit, cassia, D- limoneen (citrusoliën), mirre en koriander.
Als je insuline toedient, WEES ZEER voorzichtig met het toevoegen van oliën, omdat deze de behoefte aan insuline kunnen verminderen. Dus als je insuline toedient, kan dit zelfs leiden tot hypoglykemie, wat behoorlijk gevaarlijk is.
Zorg er dan voor dat u samenwerkt met uw dierenarts en de bloedglucose nauwlettend in de gaten houdt om te zien of insuline nodig is, en in welke dosis.
Hengstige moodswings
De hengstigheid duurt 7 tot 15 dagen, dit kan net als bij ons een lastige periode zijn met lichamelijke klachten of mentale onrust. Hier kunnen we zeker onze oliën voor inzetten!
Let op dat er geen maagzweer is want dat is erg pijnlijk en moet eerst aangepakt worden (geef dagelijks aloe vera sap).
Balance is heel fijn rondom , druppel over de ruggengraat voor rust.
Geef inwendig door het voer enkele druppels Copaiba en/of Frankincense, dit kan helpen met lichamelijke klachten.
Laat het paard wat rustgevende oliën ruiken om te zien welke reactie ze geeft. Ze kunnen zelf prima aangeven waar ze behoefte aan hebben!
Cushing
PPID heeft vaak een aantal typerende kenmerken zoals een krullerige en/of lange vacht, slecht door de rui heenkomen, een afname van de buik-, en rugspieren en daardoor een hangbuik en doorgezakte rug.
Naast de ondersteuning van de dierenarts kan men Zendocrine geven. Twee keer per dag mag men 3 á 4 druppels door het voer geven. Men kan ook 2 druppels Frankincense, venkel en Clary Sage gemengd met voedsel geven.
Als je liever topisch toedienen dan inwendig, dan kun je deze oliën in plaats daarvan smeren. Gebruik dagelijks 5-6 druppels van het mengsel (onverdund) langs de ruggengraat.
Stofwisseling
Voor het metabolisme en de stofwisseling is Smart & Sassy (nu MetaPWR) een fijne olie om te geven. Deze ondersteund een goede verstandhouding met voeding, maar helpt ook de spijsvertering en hormonen een handje. Geef deze gerust door het voer, enkele druppels per dag.
Maak jouw eigen website met JouwWeb