Autisme, honden en natuurlijke producten voor mens & dier.

Rosemary (Rozemarijn)

Opwekkende geur, stressverlagend en stimulerend (ook lichamelijk). De geur geeft vertrouwen en kan helpen bij overbezorgdheid.

Aangetoond is dat het inhaleren van Rozemarijnolie en Lavendelolie gedurende vijf minuten een significante vermindering teweeg brengt van het cortisol(stresshormoon) in het speeksel. Daarom werkt het stressverlagend. Rozemarijn ondersteund je bij veranderingen, het stimuleert het geheugen en opent de bewuste geest. De geur kan helpen bij hoofdpijn, vergeetachtigheid en klachten als flauwvallen.

 

Rozemarijn word vaak in shampoos en conditioners gedaan vanwege de voordelen voor het haar. Het helpt tegen vettig haar, tegen roos, maar ook geeft het voller haar (of wimpers wanneer je het in je mascara doet). Voor dieren kan het dus ook gebruikt worden in een shampoo. Bij een dier met lange haren kan je een anti-klittenspray maken door een druppel rozemarijn olie in een glas appelazijn te doen. Spray dit voor borstelen in.

 

Deze olie verdunt insmeren kan helpen bij spierpijn en bepaalde huidproblemen.

Niet geadviseerd wanneer je zwanger bent, epilepsie of een te hoge bloeddruk hebt.

 

Voor dieren

Rozemarijnextract wordt tegenwoordig vaak gevonden in huisdiervoeding. Het wordt ook gebruikt in de veterinaire aromatische geneeskunde, met name door te verdampen.


Rozemarijn is uitgebreid onderzocht in de wetenschappelijke literatuur, met name vanwege de ondersteuning van de ademhaling. Er zijn onderzoeken die aantonen dat het helpt bij het voorkomen van tracheale spierspasmen bij konijnen, en ondersteuning biedt voor tracheale collaps bij andere soorten.

Het heeft krachtige schimmeldodende eigenschappen zover dat het, met name, respiratoire schimmels remt. Er is uitgebreid bewijs van de antioxiderende eigenschappen van rozemarijn.


Rozemarijn is een versterker, waardoor het zeer nuttig is in combinatie met andere oliën zoals Basilicum, Lavendel, Pepermunt en Marjolein. Het moet met enige voorzichtigheid worden gebruikt bij dieren die drachtig zijn of vatbaar zijn voor epilepsie.


Vanuit emotioneel oogpunt is rozemarijn de olie van kennis en transitie. Het is nuttig om te verdampen tijdens overgangen en tijden van verandering en is ook nuttig in tijden dat je moeite hebt met training. Het gaat verwarring en aanpassingsproblemen tegen en bevordert gevoelens van openheid.


Voor paarden of grote dieren (inclusief geiten en varkens), gebruik deze olie plaatselijk direct over het gebied - verdun indien nodig (op basis van het gewicht van het dier en de individuele huidgevoeligheid)

Het kan ook oraal worden gegeven (start met 2-3 druppels per 500kg, tweemaal daags).


Bij honden: verdunt plaatselijk opsmeren, verdampen of inwendig gebruik.

 

Voor katten heeft verdampen de voorkeur.

 

Gewoonlijk geeft de kleinste hoeveelheid al een significante reactie!