Autisme, honden en natuurlijke producten voor mens & dier.

Basilicum

Basilicum maakt deel uit van de muntfamilie en is een heilzaam kruid dat vaak in de keuken wordt gebruikt.

Ik had de andere werkingsgebieden een beetje gemist moet ik zeggen..

 

Het is namelijk een geweldige ondersteuning op meerdere gebieden!

Basilicum kan de ademhaling ondersteunen, ook bij allergieën. Waarschijnlijk omdat de antibacteriële bestanddelen in de olie, de lucht reinigen. Verdampen is ook prettig bij geestelijke vermoeidheid. Het zou ook helpen bij cognitieve klachten. Basilicum ondersteund het de lever en gal bij inwendig gebruik. Insmeren met Basilicum olie zou genezing en herstel bevorderen. Het werd vroeger gebruikt voor tal van klachten.

In de verdamper bevorderd het concentratie en alertheid. Helpt een open geest te behouden.

Bij sommige mensen helpt insmeren van de slapen met (verdunde) Basilicum bij hoofdspanningen en angsten.

 

Men kan Basilicum bij nerveuze paarden inmasseren. Of probeer het bij vermoeidheid, verkoudheid of spijsverteringsongemakken.

 

Gebruik

- Basilicum kan in de verdamper gebruikt worden. Houdt ook insecten buiten, spray eventueel rondom de deur.

- Men kan deze olie in de keuken gebruiken in plaats van het gedroogde kruid. Pas dan op dat je niet teveel olie neemt! Het is geconcentreerd en dus heeft het een sterke smaak.

- Het mag ook in een capsule ingenomen worden. Neem nooit teveel in.

- Doe wat Basilicum en Pepermunt olie in een plantenspuit met water om ongedierte van je plantjes te houden.

- Als je Basilicum in een massage olie wilt gebruiken, verdun het dan in een draagolie. Het mag puur gebruikt worden, zeker bij wondjes en insectenbeten. Maar bij gevoelige mensen zou het de huid wat kunnen irriteren.

 

Gebruik niet bij zwangerschap en niet bij aandoeningen als epilepsie.

 

Voor dieren

Historisch gezien is basilicum gebruikt voor migraine, ademhalingsproblemen, spijsverteringsproblemen, nieraandoeningen, giftige insecten- en slangenbeten, koorts en malaria.

De chemische samenstelling is voornamelijk alcoholen. Basilicum heeft krachtige antihistaminische eigenschappen, wat vooral bij dieren wordt gebruikt.

Het heeft tevens bestanddelen die antibacteriëel, antioxidant, ontstekingsremmend en krampstillend zijn.

De olie wordt veel bij paarden gebruikt, vaak insmeren maar ook inwendig (2 druppels per 500kg tweemaal daags). Men kan het insmeren voor de luchtwegen, spieren/gewrichten, als insectwerend middel etc.

 

Bij honden wordt het verder verdunt. Gebruik slechts een drupje in een flesje draagolie van 20ml om op te smeren en maar een druppeltje oraal, altijd gemengd met wat voer.

 

Vermijdt de olie bij dieren met epileptische aanvallen. Voor katten is het ook niet altijd ideaal, maar in de verdamper mag.

Het kan af en toe bij katten worden gesmeerd, indien sterk verdund!


Laten we ook de emotionele impact van deze olie niet vergeten. Basilicum is de olie van vernieuwing, waardoor deze olie zeer nuttig is bij lage energie, bijniervermoeidheid, herstel van verslaving en een overweldigd gevoel.